Volksvermaak?

De koning is onschendbaar. Hier valt weinig aan te tronen, eh tornen. Ik heb ‘onschendbaar’ even opgezocht in de digiVanDale: ‘niet ter verantwoording te roepen.’ Zo. Een koning kan dus de boel verkloten, zonder daarop aangesproken, laat staan daarvoor gestraft te kunnen worden.
De onderdanen van een koninkrijk zijn hiermee grondwettelijk dus vogelvrij verklaard en aan de eventuele grillen van een koning overgeleverd.

Gelukkig wonen wij in ‘parlementaire constitionele monarchie‘, een land waarin het staatshoofd weliswaar een onschendbare koningin is, maar waar de ministers de verantwoordelijkheid dragen.

Het kabinet is gevallen. Vreemd dat een aantal ministers gewoon kan blijven zitten… Ik meen dat de ministers verantwoordelijkheid dragen? Waarom heeft de Tweede Kamer, onze volksvertegenwoordiging, dit eigenlijk geaccepteerd? Waarom zijn niet alle ministers naar huis gestuurd?
Omdat het land dan onbestuurbaar zou zijn geworden? Kolder, want de Kamer had het heft in handen kunnen nemen en een tijdelijk kabinet kunnen samenstellen/kiezen. Daarbij had de Kamer afspraken kunnen maken, dat over elke belangrijke beslissing die niet kan wachten tot na de nieuwe verkiezingen, de volksvertegenwoordiging zou moeten stemmen. Geen achterkamertjespolitiek, maar gewoon openbaar.
Meteen ook een beetje leven in de brouwerij.

Nu zitten we met een minderheidskabinet dat waarschijnlijk vele maanden het land zal besturen. Ik geloof niet dat dit de bedoeling van een ‘parlementaire democratie’ is…

Maar goed, wat kan ons het schelen! Zolang we brood (chips) en spelen (tv) hebben, maken we ons nergens druk over. Het halve kabinet doet mee aan het grote poppenkastspel dat ‘praatprogramma’ heet om zo het ‘verdeel- en heersprincipe’ nog eens extra aan te scherpen, zieltjes (lees: stemmen) te winnen en het volk te verpozen.

We nemen nog een slaappilletje en wat anti-depressietabletjes en morgen gezond weer op!

© Helmi van der Helm

 


1 Reactie op “Volksvermaak?”

 1. ===
  Het kabinet is gevallen. Vreemd dat een aantal ministers gewoon kan blijven zitten… Ik meen dat de ministers verantwoordelijkheid dragen? Waarom heeft de Tweede Kamer, onze volksvertegenwoordiging, dit eigenlijk geaccepteerd? Waarom zijn niet alle ministers naar huis gestuurd?
  /===

  Kan niet, de Kamer heeft niks te sturen, de ministers zijn aangesteld door het staatshoofd. De Kamer kan alleen het vertrouwen in de ministers (één, meer of allemaal) opzeggen.

  ===
  Omdat het land dan onbestuurbaar zou zijn geworden? Kolder, want de Kamer had het heft in handen kunnen nemen en een tijdelijk kabinet kunnen samenstellen/kiezen.
  /===

  Zou niet juist zijn. Regering is uitvoerende macht, de Kamers zijn wetgevende macht (samen met de regering dan wel, en dat is krom). Trias Politica.

  Verwant artikel: http://rudhar.wordpress.com/2011/05/03/erfelijk-presidentschap/

Laat een Reactie achter

*) Uw eMail-Adres zal niet worden getoond.