Nieuwjaarswens laat te wensen over

Het verbaast mij elke keer opnieuw, dat mensen elkaar vooral een goede gezondheid gunnen. Soms zelfs alleen een ‘Gezond 2010’, meer niet. Als klein meisje begreep ik hier al niets van en nu ik ouder ben nog minder. Er is nog zo veel méér te wensen in dit leven! Bovendien is de wens zó vaak geuit, dat de waarde inmiddels drastisch gekelderd is. Gelijk aan de holle frasen en uitdrukkingen zoals ‘Hoe gaat het met je?’ (zonder benieuwd te zijn naar het antwoord), ‘Sorry’ (zonder het te menen) en ‘Lafjoe’ (omdat het in het Engels zo leuk klinkt).

Wat heb je aan een ‘goede gezondheid’ als je ongelukkig, verdrietig, overspannen, angstig of eenzaam bent? Dan zit je waarschijnlijk liever met een gebroken poot ontspannen tussen je vrienden te genieten van een avondje poker. Of je een liesbreuk te lachen in de kroeg.

‘Een goede gezondheid komt eerst,’ vinden de meeste mensen die ik gesproken heb. En stiekem zie ik ze denken aan dat ene grote gezwel dat kanker heet, maar waarover liever gezwegen wordt. Het lijkt wel alsof mensen angstiger zijn voor een ernstige ziekte dan bijvoorbeeld een fataal ongeluk. Ze zijn als de dood voor kanker, maar van diepzeeduiken, bungeejumpen, parachutespringen, autoracen en meer van dit soort risicovolle sporten krijgen ze een ‘kick’. Sla mij maar lek.
Zelfs de laatste uitdrukking – in de randstad veel gebruikt – is niet geheel zonder risico…

Ik ken mensen die beweren pas na hun ernstige ziekte (of een ernstig ongeluk) van hun leven te zijn gaan genieten! Het moet niet gekker worden, maar ja, begrijpen deed ik het toch al niet. Wat ik nu ineens wél begrijp, is de Engelse uitdrukking om iemand geluk te wensen: ‘Break a leg.’

Laten we vanaf vandaag onze naasten vooral een gelukkig leven wensen. Meer hoeft echt niet. Alleen als iemand niest, dan is ‘Gezondheid!’ roepen misschien beter; je weet het maar nooit met al die virusverspreidertjes…

©Helmi van der Helm

 


8 Reacties op “Nieuwjaarswens laat te wensen over”

 1. Ik kreeg pas het advies dat ik me de tering moest gaan werken zodat ik geld had…
  maar teruggeantwoord dat ik liever niet de tering zou krijgen en dat ik weer lekker ging liggen in mijn hangmat!

  XXX je grote vriend!

 2. Een nieuwjaarsgroet in de theorie van Maslow (waar zit je in de pyramide?):
  – ik wens je een gevulde maag
  – ik wens je een veilig onderkomen
  – ik wens je veel lol met vrienden
  – ik wens je veel succes
  – ik wens je veel inspiratie

 3. Inderdaad! Ik zit – denk ik – in het midden; het lijkt me dat je met een lege maag niet echt veel lol met je vrienden kunt beleven. Een lege maag lijkt me hoe dan ook niet erg succesvol, tenzij je een paar kilo kwijt wilt. ;-)
  Overigens heeft Maslow later zijn eigen piramide nog wat verfraaid: http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow

 4. Ik wens je een prettig en vruchtbaar en lang leven, Helmi. Omringd door vrienden en nazaten.

 5. Mooi stukje tekst!

 6. He Helmi!

  Ik wens je een leven lang vriendelingen toe.
  Leuk dat jij je blog zo genoemd heb. In mijn links staat een categorie “SO’s en andere vriendelingen”. Daar heb ik nu ook een link naar De Vriendeling van het eerste uur gezet.
  Jammer dat jij in Callantsoog zit als ik in Rotterdam ben!

  Christa

 7. Fijn, dat steeds meer mensen mijn stukjes lezen! Bedankt!

 8. Als je er even over nadenkt, is iemand gezondheid wensen, welbeschouwd beledigend en kwetsend voor de zieke en gehandicapte medemens.

Laat een Reactie achter

*) Uw eMail-Adres zal niet worden getoond.