Islamanekdote

Ik schreef dit woord op en dacht meteen: ‘Wat een prachtwoord voor Galgje!’ Je moet echt goed lezen wat er staat. Lijkt wel Abracadabra.

Vorige week sprak ik met een leuke vrouw over vroeger. Ze is opgevoed in een Marokkaans gezin. Geboren en getogen in Nederland. Ze is enigkind.

Haar ouders verhuisden een paar keer, maar altijd naar wijken waar het goed toeven was. Toen zij een jaar of tien was, vond ze het leuk om haar nagels te laten groeien. Haar vader, een lieve man, was in die tijd aan het veranderen. Qua geloofsopvatting. Eerst was hij altijd Moslim-light, maar in haar nagelgroeiperiode veranderde hij in een Moslim-strong.

Zij was verliefd op haar mooie lange nagels en koesterde die elke dag. Prachtig vond ze ze! Totdat op een zekere dag haar vader na zijn moskeebezoek thuiskwam. Hij verfoeide haar lange nagels en zei dat dat een heus moslimmeisje niet paste.

Ze schrok van zijn felle reactie. ‘Waarom niet, papa?’

Haar vader legde haar uit, dat in de Koran stond dat onder iedere lange nagel een duivel huisde. Als haar nagels kort waren, dan was er geen plaats voor duivels.

Ze vond het vreselijk om te horen en was ook echt bang. Maar o, wat was ze verzot op haar prachtnagels! Ze kon werkelijk niet begrijpen dat zulke mooie lange nagels iets slechts waren. Toen haar vader de kamer verliet, smeet ze het nagelschaartje in een hoek. Ze kon het niet over haar hart verkrijgen om haar nagels te knippen. Er was vast een vergissing in het spel. En van die Koran begreep ze toch al weinig. Prachtige verhalen, dat wel, maar soms… soms vond ze haar vader echt een beetje vreemd, als hij thuiskwam na een moskeebezoek.

Ze bewonderde nog een keer haar mooie lange nagels. Een duivel onder elke nagel…? Ze kon het zich niet voorstellen. Maar ja… een duivel staat voor slecht en ongeluk en dat wilde ze ook weer niet. Wat nu? Ze was wel een beetje bang, maar afknippen? Nooit!

Ineens wist ze het: ze draaide haar linkerhand en bracht haar duim naar haar mond. Onder haar lange duimnagel fluisterde ze: ‘Wég duivel, kssssssst’. Daarna vervolgde ze deze handeling met haar linkerwijsvinger. ‘Ga wég duivel!’, haar linkermiddelvinger, -ringvinger en –pink. Hetzelfde deed ze met de vingers van haar rechterhand. ‘Wég duivel, je moet wég!’

Ze vertelde me dat dit sinds die dag haar vaste ochtendritueel werd. Na elke nagelse duiveluitbanning, verzoende zij zich letterlijk met haar trots: ze kuste elke nagel. Een voor een.

Ze vertelde me niet of ze dat nu nog steeds deed, maar precies daarom denk ik dat ze het nu nóg doet.

Malika is gisteren 38 jaar geworden.

© Helmi van der Helm

 


1 Reactie op “Islamanekdote”

  1. Mooi compromis! En baat het niet…

Laat een Reactie achter

*) Uw eMail-Adres zal niet worden getoond.