Iebelig

Of het woord bestaat, dat weet ik eigenlijk niet, maar ik vind het een duidelijk en vooral grappig woord. ‘Ik word hier gewoon iebelig van!’ waarmee je aangeeft het gevoel te hebben alsof iemand een paar mieren in jouw nek onder jouw kleding stopt. Je hebt gewoon zin om die persoon – die het gewoon als grap bedoelde en niet eens kwaad in de zin had – tegen de vlakte te slaan. Of achter het behang te plakken.

In het woord zit zowel ‘kriebelig’ als ‘debielig’ verweven, maar zo samengevoegd geeft het iets hoogst irritants aan en haalt het – althans bij mij – het slechtst in mij naar boven.
Waarom dan niet eenvoudig een woord als ‘opgefokt’, ‘geïrriteerd’ of ‘pisnijdig’ gebruiken? Omdat dat de lading niet helemaal dekt. Als ik word opgefokt door iemand, dan zal ik hem of haar van repliek dienen, terugfluiten, terechtstellen, voor joker zetten of terugpakken.
‘Iebelig’ gebruik ik als de jeukveroorzakende echt geen idee kan hebben wat hij of zij nu verkeerd heeft gedaan. Sterker nog: die persoon weet van de prins geen kwaad. En doet vaak ook nog geen vlieg kwaad.

mrbean

Er lopen veel mensen op deze aardkloot rond, die geen vlieg, laat staan een mens kwaad zouden doen. Het komt niet eens in ze op. Sommigen zou je ze zelfs het liefste in een doosje willen stoppen. Om ze voor altijd te koesteren. Of te beschermen.

Maar… een paar van die onschuldige, aandoenlijke, misschien zelf kinderlijke lieden doen onbewust een aanval op mijn zwakste plek: ik kan slecht tegen alles wat kriebelt, wiebelt en ongevraagd in mijn ruimte gaat zitten stoorzenderen. Vergelijk het met een irritant zoemende mug die telkens zo’n tien centimeter van jouw oor gaat zitten hangen. Zo’n ‘hangmug’ die niets beters te doen heeft. Je wacht tot hij landt, slaat met vlakke hand op je eigen oor en nog geen seconde later begint-ie weer als een drone rond jouw hoofd te zoemzweven… Herken je dat gevoel? Je wilt het beestje – dat gewoon z’n ding doet en geen idee heeft – snel vermoorden, vermorzelen, tegen het behang tot moes slaan.

mug

In stripverhalen lees je nu een tekstwolkje met de tekst: ‘Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeee!’ Iemand word razend, raakt in paniek, wordt gék! Het zijn de eerste twee letters van ‘iebelig’…

Zo’n mug doet ook geen vlieg kwaad. En toch worden de meesten onder ons iebelig als zo’n biologische drone onze slaapkamer tot zijn verkengebied heeft uitgekozen. En als ik dat irritante en onnozele vampiertje een keer het zwijgen heb opgelegd, voel ik me een kort moment gelukkig en opgelucht: mijn iebeligheid is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Bij mensen werkt het net even wat anders: ik kan toch moeilijk een onschuldige kwaad doen? Ik moet dus op andere wijze van mijn iebeligheid afkomen. Mijn huisarts raadde mij een cursus aan. Ik moest weer ‘Zen’ worden. In balans komen.

‘Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeee!!!’

Ben helemaal iebelig van die man geworden. Hij moest met spoed afgevoerd worden en ik voelde me ineens weer helemaal Zen.

©Helmi van der Helm

 


1 Reactie op “Iebelig”

  1. Didier Leroi op 05.09.2016 om 17:03

    Heel erg leuk, dat “iebelig”!
    Dank je.

    Didier

Laat een Reactie achter

*) Uw eMail-Adres zal niet worden getoond.