Heel normaal

We vinden het ‘normaal’ een ander land binnen te vallen, waar een democratisch gekozen regering aan het roer zit.

assad

We vinden het ‘normaal’ Poetin te demagogiseren, terwijl we geld weggooien aan anti-pestmethodes.

We vinden het ‘normaal’ dat banken ons nog steeds wurgcontracten aanbieden, terwijl wij – de belastingbetalers – diezelfde banken moesten (!) redden van hun ondergang.

spaarvarken

We vinden het ‘normaal’ dat banken nog steeds hypotheekrentes blijven vragen voor eenvoudig werk (contracten dupliceren, aktes laten ondertekenen bij meewerkende en vertrouwenwekkende notarissen) en de gedupeerde burgers het nakijken hebben.

Zelfs het Waarborgfonds speelt het spelletje van de drieëenheid (banken, notarissen en makelaars) mee: het staat garant als ons huis ‘onder water staat’. Garant voor wie? Niet voor de gedupeerde huiseigenaar! Garant voor diezelfde banken die u en mij een oor hebben aangenaaid.

huisonderwater

Het waarborgfonds betaalt die banken het verschil, mits u het huis ‘met hypotheekgarantie’ hebt gekocht. Anders blijft u ‘doodnormaal’ met een restschuld zitten.

In gesprek met het Waarborgfonds waarom ze niet meteen die onderwaarde kunnen laten afboeken bij die banken, zodat ik in mijn huis kan blijven wonen, wordt ‘doodnormaal’ verteld dat dat niet de bedoeling is. Je moet wél eerst je huis met verlies verkopen! Sterker nog: ik mag mijn huis niet eens aan een bekende verkopen en erin blijven wonen…

Heel normaal.

We vinden het ‘normaal’ dat vrijwilligerswerk niet betaald wordt. We staan er niet bij stil, dat elke inspanning ten behoeve van anderen gewoon beloond zou moet worden. Ook al heb je het geld niet meteen nodig. Waarom wél betalen om frauderende banken overeind te houden en niet voor mantelzorgdiensten? Waarom wél betalen aan krankzinnige ‘adviseurs’ voor praatjes die een kind uit groep acht nog beter zou kunnen verwoorden en niet aan mensen die goed werk voor anderen in hun vrije tijd verrichten?

We vinden het ‘normaal’ dat je een takkebaan hebt en een dikke bankrekening, maar we voelen ons ongemakkelijk als je goed werk verricht en geen cent te makken hebt. Succesvol ben je als je goed verdient, onbelangrijk is de wijze waarop. ‘Zielig’ ben je als je weinig hebt en veel goed doet.

Zó denken vinden we normaal en wordt ons ook voortdurend verteld.

Pesten op scholen wordt bevorderd door kinderen voortdurend mooie hebbedingetjes voor te spiegelen (via reclames en lesmethodes). Het kind dat zich weinig kan veroorloven wordt vaker gepest. Hoe beter een kind zich kan presenteren (via spreekbeurten, kringgesprekken en in de klas), hoe kleiner de kans dat het gepest wordt.

Degenen met de gaafste hebbedingetjes krijgen publiek, de rest schoolt zich in afzondering. Goede sprekers krijgen publiek, goede denkers delven het onderspit.

reclamekinderen

Heel normaal.

De politiek barst van de praatjesmakers en mist goede denkers… Hoe zou dat toch komen?

The show must go on. En voor shows heb je acteurs nodig en geen goede denkers. Met uitzondering van theatergezelschap ‘De Verleiders’.

Het leven is één grote show. Ik zou alleen willen dat de voorstelling een keertje ophoudt. Dat ik lekker kan pauzeren en met echte mensen een goed gesprek kan hebben.

©Helmi van der Helm

 


1 Reactie op “Heel normaal”

  1. Dit is een test.

Laat een Reactie achter

*) Uw eMail-Adres zal niet worden getoond.