De geldmythe

Toen ik als klein meisje leerde dat je met geld alles kon kopen, begreep ik niet goed waarom de armoede in de derdewereldlanden niet opgelost kon worden. Geld was maar papier, dus waarom niet voldoende drukken en dat per expressepost naar bijvoorbeeld Afrika sturen. Dat leek me een beter plan dan mijn bordje tegen heug en meug moeten leeg eten:

‘Denk eens aan die arme kindjes in Biafra‘, zei mijn vader dan.

 • Hoezo? Die worden er toch niet beter van als ik mijn bord wél leeg eet?

‘Je bent ontevreden.’

 • Oké, pak het eten maar in en verstuur het maar.

In mijn puberteit leerde ik tijdens de lessen economie op het VWO dat geld gekoppeld was aan de goudvoorraad van een land. Ook dát begreep ik niet zo goed. Waarom goud en niet bijvoorbeeld platina of diamant? Daarnaast had ik tijdens aardrijkskundelessen geleerd dat juist de door ons genoemde ‘arme landen’ de grootste rijkdommen aan grondstoffen hadden…

Waarom goud?

En waarom hing alles van de Amerikaanse dollar af en niet van de Duitse mark, de Japanse yen of de Hollandse gulden? Nooit kreeg ik een duidelijk antwoord hierop. Het was zoals het was en ik moest niet zo veel vragen stellen.

Jaren gingen voorbij, de armoede bleef, de dollar ook, maar de mark, de gulden en de franc verdwenen als sneeuw voor de eurozon(e).

Europese burgers voelen zich bedrogen. Ik ben ineens niet meer de enige die vragen stelt, waarop geen duidelijk antwoord gegeven wordt.

In 2008 belanden we in een financiële crisis die zo’n beetje de hele wereld treft. Niemand snapt het nog – het ging toch zo goed? – en degenen die het wél begrijpen en het proberen uit te leggen, worden weggezet als complot- of doemdenkers of bezigen zulke wollige taal, dat geen hond het nog kan volgen.

Gisteren las ik boeiende serie over ons geld en vannacht heb ik met verbazing gekeken naar een film die lijkt op een sprookje, maar… schijn bedriegt!

Ik kan u in elk geval verzekeren dat ik eindelijk antwoorden heb, die ik als klein meisje niet kreeg.

© Helmi van der Helm

P.S. Onder de grijsgekleurde woorden of zinnen zit een verwijzing. U kunt hierop klikken voor meer informatie.

 


4 Reacties op “De geldmythe”

 1. Joost Jacob op 29.04.2011 om 00:53

  Erg leuke stukjes Helmi; en het was leuk samen op step vanavond.

 2. Dank je wel, Joost! Ik moet nodig weer nieuwe verhaaltjes gaan schrijven. Ben ze op dit moment alleen nog maar aan het brouwen. ;-)

 3. Je snapt het nog steeds niet helemaal:
  Je bordje leeg eten heeft helemaal niks te maken met de kindjes in afrika; enkel en alleen maar om jou te leren eten.

 4. De link met Afrika werd gelegd door mijn vader, Joost. Niet door mij. Een verband met een derdewereldland leggen meer ouders om hun kinderen al vroeg te leren dat ze ‘dankbaar’ moeten zijn. Leren eten is onzin; te veel leren eten is misdadig.
  Je bord leeg eten heeft alles te maken met leren onnodig te consumeren.

Laat een Reactie achter

*) Uw eMail-Adres zal niet worden getoond.