De energienota nader bekeken

“Hoe wolliger de taal, hoe minder men te zeggen heeft.” (Of… des te meer men te verbergen heeft). Dat geef ik altijd aan mijn vrienden door. En het klopt altijd, want zeg nu zelf: als je iets aan de ander wilt vertellen, dan wil je ook dat hij of zij jou begrijpt.

Als ik een spreker in één zin drie woorden hoor zeggen die ik niet begrijp, of als ik na drie zinnen al het spoor bijster ben, dan ben ik weg.

blablabla

Voor geschreven teksten geldt dit ook, maar soms dwingt de afzender mij toch om het geschrevene niet meteen in de prullenbak te gooien. Een afzender als de belastingdienst bijvoorbeeld. Of het CJIB (het Centraal Justitieel IncasssoBureau) om je melden dat je opnieuw een paar kilometer te hard hebt gereden.
Of jouw jaarnota van de energieleverancier…

Het bedrag dat je moet betalen is vaak in een groter lettertype vetgedrukt. ‘Och jee, ik moet betalen!’ We zijn met z’n allen zó bang van dit soort instanties, dat we er maar het liefste vanaf zijn; we betalen het vetgedrukte bedrag dus per omgaande. Of in elk geval zo snel mogelijk.
Daarnaast hebben we het zó druk met ons gedwongen slavenbestaan, dat we de puf, de energie niet hebben om alles nog eens goed te gaan lezen. Gelukkig had ik die energie nog wel.

Waar betaal ik nu eigenlijk voor? Voor wind-, zonne-, groene of grijze energie? Hoe kan ik dat controleren? Klopt alles wel?
Het zijn toch normale vragen die je bij elke factuur die je ontvangt – normaal gesproken – mag stellen?

Welnu, voor energierekeningen kun je vragen stellen die je wilt, maar de antwoorden blijven schimmig; je weet het niet. Je tast volkomen in het duister. Zelfs bij een energieleverancier.

Energieleveranciers schermen met cijfertjes achter de komma. Ze snappen er zelf namelijk ook niet veel van. In elk geval niet hun marionettes die jou telefonisch proberen over te halen om een nieuw contract met hen aan te gaan. Ze draaien simpelweg een verhaaltje af – het zogenaamde ‘belscript’ – omdat dat moet van hun werkgever.
‘Kunt u mij dan de naam van uw werkgever geven?’ Nee, dat doen ze liever niet. Ze handelen eigenlijk namens hun opdrachtgever. ‘Uw opdrachtgever? Hebben ze zelf dan geen mensen in dienst die mij te woord kunnen staan?’
Dat valt buiten hun vaste belscript, dus de dame wordt een beetje zenuwachtig en verwijst je dan naar de een of andere ‘klachtenafdeling’ of iets dergelijks. Zijn ze er vanaf.

Ik ben dus zelf eens op onderzoek gegaan. Niet echt ingewikkeld, maar wel tijdrovend.

Die hele energienota – soms wel drie of vier A4-tjes – staat bomvol met bedragen die beginnen met een nul vóór de komma en eindigen met soms vijf cijfers áchter de komma. Daarnaast staan er ook eenheden zoals kWh (kiloWatthour, kiloWattuur dus). Engels of Nederlands, het blijft abstract. Als iemand mij vertelt dat-ie 1000 kWh verbruikt, dan zegt me dat helemaal niets. Het zegt me pas iets, als ik op school geleerd zou hebben dat dat weinig of juist heel veel zou zijn. Maar dát leren we niet op school! We leren wel dat het ‘kilowattuur’ is, maar wat heb je daar nu aan? Je leert ook dat een maki een halfaap is, daar heb je ook niets aan. Hooguit om eens grappig en slim uit de hoek te komen door te zeggen dat je docent een maki is.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Lemurien_2848a.JPG

Ik dwaal af, sorry.

Terug naar die vermaledijde energienota. Die cijfertjes achter de komma. Ik ben wel geen kommaneuker, maar die cijfers storen mij mateloos. Ze zijn namelijk absoluut niet belangrijk. Sterker nog: ze zijn te verwaarlozen. Energie kost geen drol. Vandaar ook die cijferlawine. Om jou zand in de ogen te strooien. Het bedrag dat u moet betalen voor de geleverde energie is eigenlijk niet zo veel; je betaalt voor het ‘beheer’ van de energie (wat dat ook moge betekenen) en je betaalt vrolijk BELASTING op diezelfde energie.

In Jip-en-Janneketaal: stel, je verbruikt zo’n 1800 kWh per jaar. Dan kost de werkelijke energielevering zo ongeveer 175 euro. Toch betaal je bijna 280 euro op jaarbasis… De belasting wil eigenlijk 265 euro, maar ziet ook wel dat dit niet kan en verzint een ‘vermindering’ van 390 euro (Joost mag weten hoe dit nu zit). Denk je gratis te hebben verbruikt, maar helaas pindakaas, je moet ook nog eens ‘netbeheerkosten’ van maar liefst 230 euro betalen. De netbeheerkosten zijn in dit voorbeeld dus hoger dan jouw verbruik. En als de belastingdienst niet zo vriendelijk was geweest om jou die vermindering te geven, dan was je in de aap gelogeerd. Waren er waarschijnlijk ook relletjes uitgebroken.

Het heeft dus geen enkele zin om van energiemaatschappij te veranderen, want die vijf cijfertjes achter de komma hebben geen enkel effect op het eindbedrag; het zijn de ‘netbeheerkosten’ (meestal van Stedin) en de fiscus (‘Who else?’) die van invloed zijn op het te betalen bedrag.

Ik denk dat zonnepanelen op je dak dus weinig verlichting zullen bieden in je portemonnee. Ook op de langere termijn niet.

Het is maar dat u het weet.

©Helmi van der Helm

 


8 Reacties op “De energienota nader bekeken”

 1. Herman elderson op 22.12.2015 om 10:19

  Kilowatt per uur? Niet helemaal hoor. Je 1000w-stofzuiger verbruikt 1kW, en als hij een uur aanstaat kost dat 1 kWh. Het is dus niet kilowatt per uur, maar kilowatt gedurende een uur.

  Ik heb niet zo’n moeite met die energierekening. Hij is vrij gedetailleerd en juist dat maakt hem zo lijvig en voor velen moeilijk te doorgronden.

  Inderdaad is het pure verbruik maar een relatief klein deel van de rekening. Als je een lagere rekening wilt, kun je beter minder verbruiken. Wij verbruiken nu nog maar de helft van wat we in 2013 verbruikten, door de grootste verouderde energieslurpers te vervangen, onnodige energievretende gewoontes af te leren, geen ruimtes en huizen te verwarmen waar niemand is, en te erkennen dat met de hand afwassen net zo veel tijd kost als een vaatwasser inruimen en leeghalen.

  Overigens, wat doe jij met een Nederlandse energierekening?

 2. Snap ik niet… Als ik 60 km per uur rij, dan rij ik toch óók ongeveer 60 km ‘gedurende’ dat uur? Ik lees hierboven bij Frits dat het ‘maal’ moet zijn. :-)

  Wat ik moet met een Nederlandse energierekening? Omdat alles uiteindelijk één pot nat is en als dat niet zo is, dan komt het op mij over als een grote vieze natte pot. RWE is het stiefmoederbedrijf van Eneco. Bij Eneco weten ze dat niet eens. Daar geloven ze nog in Assepoester.

 3. Dank allebei, ik heb het in de tekst aangepast. Kwh spreek je uit als kiloWattuur.

 4. Frits Zandveld op 22.12.2015 om 11:02

  Hé, Helmi!

  De hoogste regionen van de energieproducenten geven zelf aan een mij zeer bekend hier niet nader persoon te kennen dat hun nota’s ook voor henzelf onbegrijpelijk zijn. Waarom doen ze daar dan niets aan? Zal wel iets met prioriteiten zijn…..

  Sinds de polletiek wou dat de jongens van de dynamo’s en de jongens die de draadjes spannen van A naar B niet samenwerken betaal je energiekosten (aan die van de dynamo’s) en transportkosten (aan die van de draadjes). Dat moet zo, vinden ze. Voor al die andere kosten zal ook wel een onzinnige smoes zijn.

  Het is niet kilowatt per uur maar nou juist kilowatt máál uur.
  Als je een lampje hebt van 100W en je laat dat twee uur branden dan heb je 100 x 2 = 200 Wattuur verstookt.

  Wanneer zien we je weer eens terug op nl.taal? (niet doen: het is er nog steeds slaande ruzie)

 5. Dag Frits! Zie ook mijn reactie op Herman hieronder. Aanvullend: als ik 60 kilometer per uur rij – gemiddeld -, dan heb ik na 2 uren toch 60 ‘maal’ 2 (uren) km gereden? Wat is het verschil en wat is de officiële uitspraak van kWh eigenlijk? Zowel de Nederlandse als de Engelse graag. Niet dat ik me hieraan zal houden, maar mijn hoofd wil het weten. ;-)

  De taalgroep vind ik totaal verziekt door een paar blinde narcisten die voortdurend hun spiegels aan het oppoetsen zijn. Omdat mensen op ze spugen. Ik zou best wel weer in een taalgroepje willen zitten, maar dan wel eentje met twee of drie onafhankelijke moderatoren die hun sporen in zuiverheid hebben verdiend.

 6. Didier Leroi op 28.12.2015 om 18:12

  Dag Helmi,

  Ik vind het heel leuk jou weer eens te hebben kunnen lezen. Jammer dat nl.taal niets geworden is.

  Ik wens je veel vreugde en geluk voor 2016.

  Didier

 7. Dat wens ik jou ook, Didier!

 8. Els Hogendoorn op 12.01.2016 om 14:25

  Hoi Helmi, Leuke stukjes heb je geschreven! Precies zoals ik er ook over denk. Bureaucratie overal!
  Ga zo door. Groetjes Els

Laat een Reactie achter

*) Uw eMail-Adres zal niet worden getoond.