Beesten, doofpotten en Hoge Heren

Het vlugstukje ‘Zieke, knappe koppen’ behoeft een vervolg. Vind ik.

Het lijkt er nu op alsof ik het beestachtige gedrag van mensen aan banden wil leggen. Alsjeblieft niet! Ik zou op z’n minst een of andere religieuze sekte moeten stichten en mijn volgelingen met hel en verdoemenis bedreigen, maar daar ben ik niet voor geschikt. Bovendien levert dit soort praktijken weer andere engerds op. Daar winnen we niets mee.

Nee, wat ik beangstigend vind aan deze blijkbaar maatschappelijk geaccepteerde ontgroeningsrituelen, dat zijn de gevolgen.

Stel je bent achttien en begint enthousiast aan je universitaire studie. Je bent jong en je wilt je aansluiten bij zo’n corpsballenclubje. Think global, act global. Goed voor later: netwerken, lobbyen, kruiwagens, schitterende loopbaan, vette bankrekening.
Nietsvermoedend meld je je aan. Ach ja, die ontgroening. Je denkt dat dat wel los zal lopen. Immers, het gebeurt al sinds de 17de eeuw…
Google eens rond, zou ik zo zegggen en start maar met Wiki.

Als achttienjarige word je beschimpt, geslagen, vernederd en ben je overgeleverd aan een groep barbaren die – godbetert – over tien jaar ergens een sleutelpositie zal vervullen. Sterker nog: zulke barbaren zitten al jaren op hun pluche. Op sleutelposities.
‘You are with us or against us’… en je bepaalt als jonge student op dat moment jouw toekomst: een rode loper of een loopbaan zonder kruiwagens. Of misschien wel helemaal geen toekomst.

Je hoeft geen grote fantasie te hebben om te beseffen wat dit soort beestachtigheden voor impact kan hebben. Het zou zo maar kunnen, dat je je als achttienjarige tijdens zo’n walgelijk ontgroeningsritueel hebt laten filmen in een stuitende positie of als toeschouwer/medeplichtige bij een actie die het daglicht niet kan verdragen. Eenmaal afgestudeerd en een paar jaartjes later ben je rechter. Of minister. Of een Officier van Justitie, whatever.
Dan ineens krijg je een postpakketje of een telefoontje. Ze hebben wat onthutsend filmmateriaal van je gevonden… Of je in zaak X even een goed woordje voor Y kan doen…

Je hoeft geen journalistieke aanleg te hebben om te onderzoeken welke hoogwaardigheidsbekleders met wie op welke universiteit hebben gezeten. Chantabele mensen zitten op hoge posities, omdat zij het meeste te verliezen hebben.

Ik vraag mij dus oprecht af of die beruchte ontgroeningsrituelen niet een ‘hoger doel’ dienen. Te meer, omdat vervolging steevast uitblijft. Alles in de doofpot. Alles in het geniep.

En precies dát is waar ik me zorgen over maak.

© Helmi van der Helm

 


1 Reactie op “Beesten, doofpotten en Hoge Heren”

  1. Risja Lunes op 06.09.2010 om 08:57

    Mooie eye-opener, thanks!

Laat een Reactie achter

*) Uw eMail-Adres zal niet worden getoond.