Baasjes blaffen niet

Elke student kent ze: de roedelregeltjes. Blaffen tegen een hogere doe je beter niet. Zodra een meerdere dat wenst, maak jij je klein en als eerstejaars ben je natuurlijk altijd de omega, duidelijk zat.

Koorballen hebben daar een onderklasse aan weten toe te voegen: de nuldejaars oftewel de feuten. Zij hebben min of meer de status van elitair ‘onderkakkertje’ en moeten een academisch jaar toestaan dat op hen wordt gescheten. Door de jaren heen werkt het corpslidje zich op en leert hij hoe hij zich kan handhaven, met likken naar boven en trappen naar onderen. Dat is maar goed ook, want het doorsnee balletje ploetert zich als gevolg van mankerende oorspronkelijkheid suf voor een toekomst onder een baas, door wie hij weer gekleineerd zal worden. Solidariteit met eventuele toekomstige minderen is dan ook een groot goed, dus wat mij betreft kunnen de nullo’s niet vaak genoeg worden afgezeken.

Er zit wel een nadeel aan: ze worden er wat bangig van en zoeken daarom altijd een groepje om zich bij aan te sluiten. Verstoken van sociale psychohygiëne, die menige paps en mams kennelijk traditiegetrouw niet konden overbrengen, hebben zij geen idee waarom zij zich zonder hun kameraadjes zo onveilig voelen. Als keffertjes in het donker maken zij rumoer, net als in gewone roedels waar de onderklasse juist door te blaffen eigenlijk niets anders doet dan het baasje roepen.
Het klinkt stoer, maar is een bevestiging van lage status. Ik denk dat ze het daarom wel een veilig idee zullen vinden, als ik mijn achterpootje optil en nog eens braaf over ze heen zeik.

© Victor Lobach

Victor Lobach is een nieuwe gastschrijver. We zullen nog vaker van hem mogen lezen!

 


4 Reacties op “Baasjes blaffen niet”

 1. Hallo
  Jaja en die koorballetjes worden soms je leidding-gevende of gaan de politiek in en moeten hun terriotoruim daar bepalen voor den nederlansche burg door over de burger heen te pissen.
  Rucksichtloos bezuinigen want het deert hun niet en raakt hun niet.
  Bah waar zijn we in terechtgekomen met deze mensen niet gehinderd door enige sociale vaardigheden
  Een uzi is een mooi dreigmiddel.!!
  Uzi them.
  Godverdomme.
  Je hele leven heb je er last van van die koorzakken.
  Kozakken kunnen mooier zingen !

  Dimartino

 2. Mensen willen graag bij een sociaal zo vooraanstaand mogelijke klasse behoren. Iedereen wil chef zijn, niemand medewerker. Iedereen wil universitair afgestudeerd zijn met het bijbehorende netwerk, niemand wil de drop-out zijn. Vandaar Peters principle: “the members of an organization where promotion is based on achievement, success and merit will eventually be promoted beyond their level of ability”. Met als onvermijdbaar gevolg dat velen in de laagste regionen van de voor hen hoogst bereikbare sociale klasse verkeren. Het individu is daar niet gelukkig, maar voelt zich veilig. En de groep houdt z’n status. Dankzij de gesloten rijen der sukkels die blindelings doen wat hen wordt voorgekauwd.

 3. En hoe ziet dat er in de praktijk uit, zo’n blaffende onderling? Zo:

  Stel je voor, je bent in een ziekenhuis voor een onderzoek. Voor dat onderzoek bleef ik een nachtje slapen. De laborante was klaar met mij en liep met me samen naar de lift om naar de verpleegafdeling te gaan. We staan voor de lift te wachten, zij met haar gereedschap en ik in pijama met meetapparatuur, draden en electroden volgehangen. De liftdeur gaat open en daarbinnen stonden een paar van die witte jassen in druk gesprek. Een van hen draait zich om, roept: “we hebben haast” en geeft een hengst op de knop ‘deuren sluiten’. Ons met open mond achterlatend voor een dichte deur. “Tja, die dokters”, zei de laborante. “Wat een botterikken”, zei ik. En ik wenste ze ter plekke een braaf plasje van Viktor Lobach.

 4. Die houden we erin, Rus! We introduceren een nieuw gezegde: ‘Iemand een plasje van Lobach geven.’
  En nu maar hopen dat het verspreidingsgebied van die plasjes steeds groter wordt, zodat we de afgezeikten al van verre aan hun geur zullen herkennen en zij steeds minder speelruimte krijgen.
  Vandaag krijgt Monsanto van mij een grote plas van Lobach. :-)

Laat een Reactie achter

*) Uw eMail-Adres zal niet worden getoond.